Ljekovite biljke - prirodnilijekovi.net


Ljekovito bilje i njegovi pripravci najstariji su oblik liječenja najrazličitijih bolesti, a još i danas dvije trećine čovječanstva ljekovito bilje koristi kao glavno sredstvo liječenja. I brojni suvremeni lijekovi neposredno ili u djelomično promijenjenom obliku potječu od biljaka. U svijetu se koristi približno dvadeset tisuća ljekovitih biljaka. Od toga je tisućusto biljaka dobro istraženo, a od dvjestopedeset vrsta dobivaju se osnovni sastojci za proizvodnju suvremenih lijekova s biljnim aktivnim tvarima.

Kao i svaka druga znanost, poznavanje djelovanja i uporabe ljekovitog bilja neprestano se razvija. Istraživanja učinkovitosti bilja i klinička ispitivanja iz dana u dan šire naše obzore. Opis sastojaka i djelovanja daje tek nepotpun pregleg svih tvari koje pojedina biljka sadrži. Poboljšane metode istraživanja omogućuju nam neprestano otkrivanje novih tvari i određivanje njihove strukture, čak i kad se u biljci nalaze u vrlo malim količinama. Dugotrajna uporaba pojedinih biljaka u narodnoj medicini često je davala i još uvijek daje poticaje za nova istraživanja.


Biljke tek rijetko koristimo neprerađene, žvačemo ih ili uživamo cijele. Od njih najčešće pravimo različite pripravke. Određeni sastojci u gotovom pripravku koncentrirani su s obzirom na pripremu i vrstu upotrijebljenog otapala. Najčešći su pripravci čaj, tinktura, ekstrakt, eterično ulje, svježi sok i sirup. Čaj je najčešći pripravak, a uglavnom ga spravljamo kao oparak ili uvarak. Prije bilo kakvog pokušaja branja biljaka, spravljanja pripravaka ili korištenja u liječenju obavezno se posavjetujte s liječnikom i kvalificiranim travarom jer pojedine biljke ili njihovi dijelovi mogu biti vrlo otrovni i opasni po život.

Ovaj web site je sačinjen tako da daje općenite informacije o velikom rasponu tema vezanih uz zaštitu zdravlja i sadrži neke metode prirodnog liječenja koje se mogu samostalno primjeniti. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta ili uputa o korištenju pojedinih proizvoda kao niti promocija pojedinih proizvoda kao takvih i isključivo je informativnog karaktera. Ove stranice su zamišljene kao poticaj ljudima da počnu primjenjivati blaže, prirodne načine liječenja. Nije potrebno primjenjivati sve opisane metode liječenja nego samo one koje su vama najprihvatljivije i najprilagođenije. Bitno je naglasiti da kod metoda i načina prirodnog liječenja spomenutih na ovim stranicama ne postoje kontraindikacije ukoliko se pravilno primjenjuju, a ne treba zaboraviti ni psihološki faktor.


Na ovim stranicama navedene medicinske savjete ne treba shvatiti kao zamjenu za medicinsku skrb. Uvijek treba imati na umu da samopomoć ima svoje granice. Kod pojedinih simptoma ne bi trebalo eksperimentirati sa savjetima laika, nego potražiti liječničku pomoć. Medicinske informacije koje donosimo nisu potpune i sačinjene su kao dodatak, a ne kao zamjena za stručnost, vještinu, znanje i procjenu medicinskog osoblja koje se brine o bolesniku niti kao preporuka za bilo koji određeni program liječenja. Niti jedan bolesnik ne bi smio koristiti informacije sadržane na ovim stranicama za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenog problema ili bolesti bez konzultacije s kvalificiranim medicinskim osobljem. Da bi se prirodne metode liječenja i korištenje domaćih lijekova mogli pravilno primjeniti potrebna je pravilna dijagnoza. Ukoliko niste sigurni u vlastitu dijagnozu potražite liječničku pomoć. Svako korištenje tvari spomenutih na ovim stranicama je isključivo na vlastitu odgovornost. Ukoliko se dogode promjene ili se zdravstveno stanje pogorša prilikom primjene nekog domaćeg lijeka, odmah o tome obavijestite svog liječnika.