Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

VITANIJA (Withania somnifera Solanaceae)


Podrijetlom iz tropskih dijelova Indije, taj grm naraste do 120 centimetara. Koristi se u tradicionalnoj indijskoj medicini već više od dvije tisuće godina. Narodno ime biljke prevedeno sa sanskrta znači "stvar koja ima miris na konja", što se zapravo više odnosi na konjsku snagu i vitalnost biljke, nego na miris. Također, ta je biljka na glasu kao afrodizijak i zbog blagotvornog utjecaja na neplodnost. Njezini žućkastozeleni cvjetovi donose blistave crvene bobice.


Dijelovi za upotrebu


Korijenje

- Korijenje se uzima u jesen, osuši, pa zatim usitnjava za upotrebu u obliku uvaraka, praška za kapsule, tinktura, te tekućih ili suhih ekstrakata.


Sastojci

Korijen biljke sadržava steroid nazvan vitanolid koji djeluje protuupalno. Osim njega, korijen sadržava i alkaloide od kojih je posebno važan vitasomnin koji ima umirujuća svojstva.


Upotreba u liječenju

Vitanija se tradicionalno propisivala kao sredstvo za jačanje. Takvu upotrebu potvrđuje dizertacija objavljena 2000. godine koja opisuje način na koji biljka pomaže tijelu da se nosi sa stresnim situacijama. Ova biljka smanjuje krvni tlak, usporava rad srca i potiče rad imunološkog sustava u tijelu. U indijskoj medicini biljka se propisuje kao pomoć bolesnicima koji se oporavljaju od bolesti da bi lakše svladali umor. Biljka se također upotrebljava za liječenje stanja tjeskobe i živčanih problema, a u velikim dozama može poticati spavanje.

Istraživanja provedena u Americi 1991. godine dokazala su da vitanija ima sastojke koji djeluju jednako kao i obuzdavajući centar u središnjem nervnom sustavu. To objašnjava sposobnost te biljke da djeluje kao sedativ. Protuupalni sastojci biljke uspješno djeluju na reumatske bolove zglobova, a visoki postotak željeza pomaže u liječenju anemije.


Uzgoj

Posadite biljku u suhu, kamenitu zemlju, po mogućnosti na sunčano ili blago sjenovito mjesto.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje umora i reume zglobova
- Uvarak: Stavite jedan do dva grama korijena u šalicu kipuće vode, kuhajte petnaest minuta, ostavite da odstoji deset minuta, procijedite, pijte dvije šalice dnevno
- Tinktura (1:3 u 45% alkohola): Stavite dvadeset kapi u čašu vode, pijte tri puta dnevno

Za liječenje nesanice, tjeskobe i nervnih problema
- Kapsule (250 mg): Uzimajte dvije do tri kapsule na dan


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne upotrebljavajte vitaniju za vrijeme trudnoće i dojenja
- Ne upotrebljavajte vitaniju ako imate previše aktivnu štitnjaču
- Izbjegavajte upotrebu preparata vitanije ako imate težu bolest bubrega ili jetre
- Nemojte uzimati barbiturate i ostala umirujuća sredstva dok upotrebljavate vitaniju