Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

VEPRINA BODLJIKAVA (Ruscus aculeatus Ruscaceae)


Drugi nazivi: oštrolisna veprina, veprinac, kostrika

To je drvenasta grmolika biljka niska rasta. Vazdazeleni listovi nisu listovi nego proširenja stabljike. U proljeće sitan bijeli cvijet javlja se na sredini svakog lista, a u jesen cvjetovi donose crvene plodove nalik na trešnje. Na vrhu svakog lista nalazi se bodlja, što objašnjava naše narodno ime te biljke.


Dijelovi za upotrebu


Podzemna stabljika (rizom)

- Sivi kvrgavi izbrazdani rizomi vade se u jesen
- Kad se osuše, samelju se u prašak ili se od njih prave ekstrakti
- Upotrebljavaju se u tabletama, kapsulama, otopinama i kremama


Sastojci

Aktivni sastojci te biljke su tvari poznate pod imenom steroidni saponini. Oni blagotvorno djeluju na vene, poboljšavajući cirkulaciju krvi, a osim toga imaju i protuupalna svojstva.


Upotreba u liječenju

Kad se uzimaju na usta saponini iz bodljikave veprine djeluju tako da stežu površinski dio krvotoka. Ispitivanja na bolesnicima pokazala su da bodljikava veprina poboljšava slabu cirkulaciju u venama donjih udova i smanjuje hemoroide. Stoga se biljka preporučuje za liječenje ukočenih koljena, bolova u nogama, proširenja vena i hemoroida. Može se kombinirati s drugim biljkama koje pomažu zaštiti vena i kapilara, npr. čudesnim oraščićem (Hamamelis).

Bodljikava veprina je učinkovit lijek za edeme (otekline). Rezultati njemačkih kliničkih ispitivanja objavljenih 2002. godine, pokazuju da bodljikava veprina smanjuje otekline donjih dijelova nogu kod žena koje pate od kroničnih problema s venama uzrokovanih lošom cirkulacijom krvi. Autori studije su zaključili da je liječenje tom biljkom sigurno i djelotvorno.

Talijanski su istraživači došli do istog zaključka ističući blagotvorno djelovanje bodljikave veprine na vene u donjim udovima. Osim toga, ta biljka može pomoći u borbi s problemima vena koji su povezani s predmenstrualnim sindromom i oralnim uzimanjem kontracepcijskih sredstava. Rizom je također blago laksativno sredstvo, te lijek protiv grčeva. Uza sve spomenuto, rizom ima i dijuretička te protuupalna svojstva.


Uzgoj

Bodljikava veprina je vrlo otporna biljka. Uspješno raste na suncu i u sjeni, a voli pomalo suho tlo. Razmnožava se iz sjemena ili dijeljenjem korijenja u jesen.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje predmenstrualnog sindroma, ukočenih koljena, bolova u nogama, proširenja vena, hemeroida, grčeva i edema
- Kapsule (50 mg): Uzimajte po jednu kapsulu s vodom tri puta na dan za vrijeme obroka


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje ukočenih koljena, bolova u nogama i proširenja vena
- Krema: Masirajte kremom noge prema uputama jednom na dan, počnite s gležnjevima, pa masirajte prema gore sve do bedara


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne upotrebljavajte bodljikavu veprinu za vrijeme trudnoće i dojenja
- Ne upotrebljavajte pripravke zasnovane na bodljikavoj veprini ako uzimate lijekove protiv depresije, lijekove za sniženje krvnog tlaka ili ako imate povećanu prostatu
- Prekoračenje propisanih količina može uzrokovati povraćanje i pojavu niskog krvnog tlaka