Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

TUŠANJ (Portulaca oleracea Portulacaceae)


Drugi nazivi: tušt, tušac, portulak

Niska sukulentna biljka mesnatih stabljika podrijetlom je iz Azije, no uspješno raste i u Africi, te Americi u područjima s umjerenom klimom. Tušanj ima tamnozelene ovalne listove, a njegove se mlade stabljike mogu jesti sirove u salatama, poparene kao povrće ili kuhane u juhama. Nekoć se vjerovalo da tušanj, posut oko kreveta, štiti osobu od zlih duhova.


Dijelovi za upotrebu


Nadzemni dijelovi biljke

- Tušanj se bere tijekom ljetnog razdoblja
- Za upotrebu u liječenju biljka se suši i melje u prašak ili se upotrebljava svježa za pripremu uvaraka i namaza


Sastojci

Tušanj je bogat omega-3 masnim kiselinama pa tako 100 grama svježih listova sadržava 300 do 400 mg masnih kiselina. Biljka sadržava i sluzi koje smiruju sluznicu, zatim vitamine C, A i beta-karoten, koji djeluju kao antioksidansi, te glutation, još jedan antioksidans. Tušanj je bogat i mineralima kalijem i kalcijem.


Upotreba u liječenju

Tušanj je poznat po visokoj razini omega-3 masnih kiselina, spojeva koji se inače uglavnom nalaze u ribljim uljima. Omega-3 jača imunološki i kardiovaskularni sustav organizma. Biljka ima i protuupalna svojstva, pojačava cirkulaciju krvi, te sprječava stvaranje ugrušaka krvi u arterijama. Studija objavljena 2002. godine ukazala je na blagotvornost omega-3 masnih kiselina u liječenju upale i bolesti imunološkog sustava, posebno bolesti srca. Biljka se propisuje za unutarnju upotrebu kao preventiva za sprječavanje kardiovaskularnih problema.

Visoka koncentracija antioksidansa u biljci štiti od uzročnika raka i od štetnog djelovanja slobodnih radikala, a usporava i starenje. Tušanj može pomoći i u reguliranju razine kolesterola u krvi. Tušanj opušta glatke mišiće i smanjuje krvni tlak. Škotska istraživanja objavljena 1993. godine, otkrila su da opuštanje mišića uzrokuje visoka koncentracija kalija u biljci. Sluzi tušnja smiruju infekcije i upale u crijevima, te infekcije mokraćnog trakta.

Istraživanja provedena 2000. godine otkrila su da ekstrakt sušenih listova i stabljika djeluje protuupalno, te kao sredstvo protiv bolova, a daljnji pokusi u 2001. godini potvrdili su taj analgetički učinak. Kolumbijski izvještaj objavljen 2002. godine ustvrdio je da tušanj učinkovito djeluje protiv glista. Izvana se upotrebljava za liječenje grčeva u mišićima.


Uzgoj

Posijte sjeme u dobro dreniranu zemlju na sunčanom mjestu od svibnja pa nadalje. Tušanj treba hranjivu zemlju i dosta zalijevanja. Nemojte dopustiti da se biljka počne sušiti.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje kardiovaskularnog sustava, te kao pomoć u sprječavanju pojava problema sa srcem
- Kapsule (200 mg): Uzimajte dvije do tri kapsule na dan s vodom


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje grčeva u mišićima
- Oblozi, namazi: Stavite sto grama svježe biljke i 100 ml hladne vode, neka provrije pa ostavite da odstoji do pola sata, namočite tkaninu i nanesite na oboljelo mjesto jednom ili dva puta dnevno


Upozorenja

- Do sada nisu prijavljene nikakve štetne popratne pojave bez obzira je li se tušanj uzimao svjež ili kuhan
- Prekomjerno uzimanje suhog ekstrakta u kapsulama može izazvati nervozu želuca