Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

TRPUTAC (Plantago major i Plantago lanceolata Plantaginaceae)


Drugi nazivi: veliki trputac, širokolisni trputac, muška bokvica; suličasti trputac, uskolisni trputac, mala bokvica, ženska bokvica

Spljoštene rozete listova koji rastu izravno iz bare širokolisnog trputca često ljute vlasnike njegovanih vrtnih površina jer kvare lijep izgled travnjaka. Za razliku od te vrste, listovi uskolisnog trputca su kopljasti i uspravni. Obje vrste imaju sitne cvjetove skupljene u valjkastim ili jajolikim cvatovima. Trputac je raširen diljem Europe gdje raste divlje na nasipima i neobrađenom zemljištu.


Dijelovi za upotrebu


Listovi

- Listovi se beru od lipnja do rujna, po mogućnosti prije nego što biljke procvjetaju, zatim se suše
- Obje vrste se upotrebljavaju u lijekovima za smirenje, najčešće za vanjsku upotrebu
- Također se upotrebljavaju za pripremanje oparaka, tekućih ekstrakata i kapsula


Sastojci

Listovi obiju vrsta sadržavaju iridoid nazvan aukubin, te flavonoide, antioksidanse koji jačaju krvne žile i često djeluju protuupalno. Trputac također sadržava i smirujuće sluzi.


Upotreba u liječenju

Obje vrste trputca odavno se upotrebljavaju u pučkoj medicini kao losioni i napitci za liječenje vanjskih problema, npr. svrbeža i ispucale kože, posjekotina i drugih površinskih ozljeda, ugriza kukaca ili upale očiju. U unutarnjoj uporebi trputac djeluje kao blago sredstvo za iskašljavanje, a sluzi ublažavaju upale sluznice, pa je izvanredan lijek protiv kašlja i blagog bronhitisa.

Bugarsko istraživanje 1982. godine pokazalo je da ekstrakt trputca vrlo učinkovito liječi kronični bronhitis, a 1983. godine da trputac opušta i otvara dišne puteve. U unutarnjoj upotrebi trputac također može olakšati stanje kod astme, katara, laringitisa, faringitisa i različitih alergijskih reakcija koje izazivaju probleme s disanjem.

Iridoidi u trputcu djeluju protuupalno. Španjolski su znanstvenici proučavajući iridoide trputca, 2000. godine otkrili da aukubin ima izraženi protuupalni učinak. Čini se da trputac ima i antibakterijska svojstva. Norveška istraživanja provedena 2000. godine pokazala su da ekstrakt polisaharida iz trputca uspješno djeluje kod plućnih infekcija, a nedavna su švedska istraživanja dala naslutiti da bi injekcije tih polisaharida mogle zaštititi od infekcije streptokokima.


Uzgoj

Trputac je vrlo agresivna biljka, stoga je treba uzgajati u neuređenu dijelu vrta na sunčanom ili blago zasjenjenom mjestu.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje astme, bronhitisa, faringitisa i laringitisa
- Oparak: Stavite jednu vrećicu u šalicu kipuće vode, ostavite da odstoji pet minuta, pijte jednu do tri šalice na dan između obroka
- Kapsule (280 mg): Uzimajte po jednu kapsulu tri puta dnevno prije obroka
- Tekući ekstrakt: Uzimajte trideset kapi s vodom tri puta na dan


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje ugriza kukaca, ispucale kože i posjekotina
- Krema: Nanosite prema uputama proizvođača


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne upotrebljavajte pripravke trputca za vrijeme trudnoće i dojenja
- Do sada nisu prijavljeni nikakvi štetni učinci