Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

ROSOPAS (Chelidonium majus Papaveraceae)


Drugi nazivi: svibanjski rosopas, žuti rosopas, lastavičina trava, zmijsko mlijeko, zmijsko grožđe

Rosopas se najčešće može naći uz prirodne živice, na neobrađenim zemljištima, te vlažnim mjestima kao što su jarci. Prepoznaje se po sitnim žutim cvjetovima koji se pojavljuju od travnja do srpnja. Cijela je biljka prekrivena finim dlačicama. Ako prelomite stabljiku ili korijen, pojavit će se tamnonarančasti sok.


Dijelovi za upotrebu


Cijela biljka uključujući korijenje

- Biljka se vadi i suši i vrijeme cvatnje
- Rosopas se rijetko upotrebljava kao oparak sam za sebe, uglavnom se kombinira s drugim biljkama, npr. maslačkom i kurkumom
- Suhi ekstrakt rosopasa stavlja se u kapsule
- Narančasti sok upotrebljava se svjež


Sastojci

Aktivni sastojci rosopasa su alkaloidi. Glavni alkaloid te biljke je protopin, koji djeluje kao sredstvo protiv grčeva. Korijen sadržava kalidonin koji je također sredstvo protiv grčeva, a osim toga, učinkovito snizuje krvni tlak. Osim alkaloida, rosopas još sadržava i organske kiseline, te karotenoide.


Upotreba u liječenju

U tradicionalnoj azijskoj medicini rosopas se upotrebljavao za smirivanje nervnog sustava. Sok se odavno upotrebljavao u pučkoj medicini za uklanjanje bradavica na koži. Danas se ta biljka sve više propisuje u slučaju problema s jetrom. Antispazmatska svojstva rosopasa ublažavaju grčeve i druge tegobe u gornjem dijelu probavnog sustava, a pomažu i u liječenju kašlja i astme.

Rosopas djeluje protiv bakterija i virusa, a 2002. godine korejski su znanstvenici objavili da može pomoći i u borbi protiv raka. Laboratorijskim ispitivanjima provedenim u Njemačkoj 1996. godine, ukazano je na mogućnost da rosopas djeluje u liječenju bolesti živčanog sustava. Biljka ima blag analgetički i smirujući učinak, pa se može upotrijebiti za olakšavanje reumatskih bolova.


Uzgoj

Rosopas najviše voli vlažno tlo, a dobro podnosi i sunce i sjenu. Ako imate djecu, nemojte tu biljku uzgajati u vrtu, a također je nemojte koristiti za "kućnu" upotrebu.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Pripravke od rosopasa za unutarnju upotrebu treba uzimati samo uz suglasnost liječnika


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje problema s kožom, lišajeva i ekcema
- Svježi sok: Nanesite na oboljelo mjesto jednom do tri puta na dan


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne uzimajte pripravke rosopasa za vrijeme trudnoće i dojenja
- Ne uzimajte rosopas ako imate niski krvni tlak
- Nemojte davati rosopas djeci
- Ograničite upotrebu na samo dva tjedna
- Rosopas je otrovan u večim količinama, zato ga treba upotrebljavati samo pod profesionalnim nadzorom