Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

PUPOLJKA DVOGODIŠNJA (Oenothera biennis Onagraceae)


Drugi nazivi: svitlica

Iako je podrijetlom iz Sjeverne Amerike, ta se dvogodišnja biljka vrlo često susreće u Europi. Ona donosi krupne, no nažalost kratkotrajne žute cvjetove smještene u klasastim cvatovima. Pupoljka cvate od lipnja do rujna, a cvjetovi joj se otvaraju navečer. Plod dvogodišnje pupoljke je dugačak i debeo tobolac bez peteljke, a u svakom se plodu nalazi oko 600 malih sjemenki.


Dijelovi za upotrebu


Sjemenke

- Sjemenke se prikupljaju kad sazriju
- Iz njih se iscijedi ulje, koje se zatim stavlja u kapsule za farmaceutsku upotrebu
- Ulje se ponekad upotrebljava i kao začin za jelo


Sastojci

Dvadesetpet posto svake sjemenke predstavlja ulje koje je bogato eteričnim masnim kiselinama, osobito linolenskom i gama-linolenskom kiselinom. Sjemenke sadržavaju i proteine, vlakna i mineralne tvari koje su bogate kalcijem.


Upotreba u liječenju

Ulje dvogodišnje pupoljke je izrazito učinkovito kao lijek za predmenstrualni sindrom, a osobito kao sredstvo za ublažavanje bolova u dojkama. Razlog leži u činjenici što njezine masne kiseline, uglavnom gama-linolenska kiselina, igraju važnu ulogu u sintezi tvari koje su nazvane prostaglandini (PGE). Oni pomažu u regulaciji aktivnosti više hormona, primjerice estrogena, progesterona i prolaktina, koji su povezani s menstrualnim ciklusom. Masne kiseline u ulju dvogodišnje pupoljke osiguravaju kvalitetnu opskrbu PGE tvari, koje omogućuju hormonima uspješno obavljanje svoje zadaće.

PGE tvari pomažu održavanju gipkosti i elastičnosti kože kontrolirajući izlučivanje sebuma, ulja koje štiti kožno tkivo. Zbog toga se ulje dvogodišnje pupoljke upotrebljava u kozmetici kao prevencija protiv starenja kože. Istraživanja su pokazala da prostaglandin E1 kontrolira širenje krvnih žila i ima protuupalna svojstva. Zato se ulje dvogodišnje pupoljke često upotrebljava za liječenje ekcema, akni i reumatskog artritisa.


Uzgoj

Biljka uspješno raste u dobro dreniranoj suhoj zemlji na sunčanim mjestima. Ako su uvjeti povoljni, sama će se razmnožavati sjemenom.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje predmenstrualnog sindroma
- Mekane kapsule (500 mg): Uzimajte po dvije kapsule tri puta na dan u zadnjih deset dana menstrualnog ciklusa

Za liječenje ekcema i reumatskog artritisa
- Mekane kapsule (500 mg): Uzimajte po dvije kapsule tri puta na dan za vrijeme obroka

Za liječenje starenja kože
- Mekane kapsule (500 mg): Uzimajte s vodom jednu do dvije kapsule na dan za vrijeme obroka


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne upotrebljavajte ulje dvogodišnje pupoljke za vrijeme trudnoće i dojenja
- Ne upotrebljavajte ulje dvogodišnje pupoljke ako patite od bilo kojeg oblika epilepsije
- Kod nekih osoba uzimanje ovog ulja može uzrokovati povećanje tjelesne težine