Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

PUERARIA RESIČAVA (Pueraria lobata Fabaceae)


Drugi nazivi: kudzu

Podrijetlom iz polutropskih predjela Azije, ta penjačica može dosegnuti dužinu i do trideset metara. Tamnozeleni listovi na dugim peteljkama razdijeljeni su na tri režnja. Iako se ta biljka upotrebljava u kineskoj medicini još od 200. godine prije Krista, ipak se češće uzgajala za kulinarske svrhe. Ima žućkastosmeđe valjkasto korijenje, a plodovi su sjemene mahune koje sadržavaju crne sjemenke.


Dijelovi za upotrebu


Korijenje i listovi

- Listovi se beru u jesen, a korijenje se vadi tijekom proljeća ili u jesen
- Zatim se korijenje i listovi suše i upotrebljavaju za pripremanje uvaraka, prašaka i tekućih ili suhih ekstrakata
- Biljka ponajprije služi u kuhanju, i to kao sredstvo za zgušnjavanje jela. Kuhano korijenje i listovi upotrebljavaju se kao sredstvo za stvrdnjavanje želea


Sastojci

Biljka sadržava mnoge aktivne sastojke, osobito izoflavonoide (daidzein, daidzin, puerarin), kumarine i saponine.


Upotreba u liječenju

Resičava pueraria štiti jetru i pomaže organizmu u razgradnji alkohola. Japanska istraživanja objavljena 1998. godine, potvrđuju ta svojstva navodeći da zaštitu jetre vjerojatno provodi skupina saponina. Smatra se da ta biljka ima sposobnost suzbijanja želje za alkoholom. Američka istraživanja objavljena 1998. godine, pokazala su da su puerarin, daidzin i daidzein smanjili potrošnju alkohola kod štakora koji su bili naviknuti na uzimanje alkohola.

Pokazano je da pueraria utječe na hormonalni sustav na sličan način kao i estrogen, pa se preporučuje za održavanje ravnoteže hormona tijekom menopauze. Također se vjeruje da puerarija ublažava bolove u mišićima, da blagotvorno djeluje u liječenju probavnih poremećaja, te prehlade i gripe. Ona povećava dotok krvi u srce i mozak, a zabilježena je i njezina upotreba u liječenju angine pectoris i visokog krvnog tlaka.


Uzgoj

Uzgajajte biljku u dobro dreniranoj zemlji, po mogućnosti na sunčanom mjestu. Sjeme posijte u proljeće na temperaturi između trinaest i osamnaest stupnjeva. Prethodno namočeno sjeme dati će bolje rezultate.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje bolesti jetre, hormonalnih poremećaja u menopauzi i ovisnosti o alkoholu
- Uvarak: Stavite deset grama smrvljenog korijena u pola litre kipuće vode, kuhajući na laganoj vatri postupno smanjite količinu vode na pola, pa ostatak procijedite, pijte po pola šalice četiri puta na dan
- Prašak: Uzimajte 500 mg tri do šest puta na dan
- Suhi ekstrakt: Uzimajte 300 mg tri do šest puta na dan
- Tekući ekstrakt: Stavite šezdeset kapi u čašu vode, uzimajte tri do šest puta na dan


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Za liječenje težih bolesti treba se savjetovati s liječnikom
- Do sada ta biljka nije uzrokovala nikakve štetne popratne pojave