Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

PRESLICA POLJSKA (Equisetum arvense Equisetaceae)


Drugi nazivi: mala preslica, mali rastavić, barska metlica, vretenka, konjski rep, štukavac, vošće

Poljsku preslicu se može naći u močvarnim predjelima i baruštinama diljem Europe i SAD-a. Njezine visoke sterilne stabljike nose veći broj prstenasto postavljenih listova. Ta biljka izgledom podsjeća na četku za pranje boca, a nekoć se upotrebljavala kao sredstvo za ribanje lonaca ili za izglađivanje grubih drvenih površina.


Dijelovi za upotrebu


Neplodne stabljike

- Stabljike se beru tijekom ljeta
- Stabljike sa smeđim mrljama se odbacuju, jer to ukazuje na prisutnost parazita
- Kad se osuše za upotrebu su pogodne samo one stabljike koje su ostale zelene
- Poljska preslica uglavnom se upotrebljava kao prašak, no može se koristiti i svježa ili kao tekući ekstrakt, odnosno tinktura


Sastojci

Poljska preslica je bogata mineralima. Najzastupljeniji je kremen za koji se vjeruje da posjeduje svojstvo jačanja vezivnog tkiva, te da djeluje protiv artritisa. Stabljika također sadržava i flavonoide koji su antioksidansi i imaju dijuretička svojstva, te organske kiseline i nikotin.


Upotreba u liječenju

Tradicionalno, ekstrakti poljske preslice su se upotrebljavali za liječenje mnogih bolesti, osobito genito-urinarnih infekcija, tegoba s bubrezima i prostatom, gojaznosti, artritisa, krvarenja čira na želucu, te tuberkuloze. Za preslicu se vjeruje da osnažuje vezivno tkivo, posebno kod tetiva, ligamenata, hrskavica i kostiju, što objašnjava njezinu upotrebu u liječenju reumatskih tegoba.

Poljska preslica se također propisuje protiv celulita, masnih naslaga koje se stvaraju na bedrima i stražnjici. Osim toga, preslica je izvor minerala za osobe koje su sklone lomovima kostiju, a upotrebljava se i u liječenju tetanije, nekontroliranog grčenja i nevoljnih stezanja mišića. Preslica se propisuje i u slučajevima unutarnjih i vanjskih krvarenja, te vaginalnog iscjetka, a dokazano je i da štiti od hepatitisa.


Uzgoj

Poljska preslica najviše voli mokro močvarno tlo, te sunčano ili blago sjenovito mjesto. Sklona je nekontroliranom širenju, pa u vrtu predstavlja vrlo neugodan korov.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje tegoba s bubrezima, reumatizma, celulita, krhkih kostiju i nekontroliranog drhtanja
- Oparak: Stavite dva do četiri grama suhih stabljika u 200 ml kipuće vode, ostavite da odstoji deset do petnaest minuta, procijedite, pijte jednu šalicu na dan
- Hladno namakanje: Stavite dva do četiri grama suhih stabljika u 200 ml hladne vode, ostavite da se moči dvanaest sati, procijedite, pijte polovicu količine dva puta na dan
- Prašak: Uzimajte dva grama tri puta dnevno
- Tekući ekstrakt: Uzimajte 25 kapi u čaši vode četiri puta dnevno


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne uzimajte pripravke preslice za vrijeme trudnoće i dojenja
- Ne upotrebljavajte poljsku preslicu duže od šest tjedana uzastopno
- Ne uzimajte poljsku preslicu ako patite od bolesti srca ili bubrega
- Poljska preslica može nadražiti probavni trakt
- Pazite da ne zamijenite poljsku preslicu s njezinom otrovnom "rođakinjom" močvarnom preslicom (Equisetum palustre)