Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

ORLOVAC LJEKOVITI (Galega officinalis Fabaceae)


Drugi nazivi: orlovac obični, ždraljevina, kozja ruta, rujevac

Ljekoviti orlovac divlje raste u južnoj Europi i dijelu Azije. To je grmolika trajnica koja naraste u visinu do metar i pol. Kad se listovi protrljaju prstima, ispuštaju miris sličan kozjem, od čega vjerojatno dolazi naš naziv kozja ruta ("rutvica"). Listovi se sastoje od šest do osam jarkozelenih liski, a tijekom ljeta pojavljuju se plavi, ružičasti ili bijeli leptirasti cvjetovi. Kad dozriju, sjemene se mahune naglo otvaraju rasipajući unaokolo sjemenke.


Dijelovi za upotrebu


Cvjetovi

- Cvjetovi se beru kad su u punom cvatu između srpnja i rujna
- Kad se osuše upotrebljavaju se u oparcima, te za pripremu prašaka i tinktura


Sastojci

U cijeloj biljci pronađeni su alkaloid galegin i njegovi derivati. Orlovac još sadržava i krom, flavonoide i trjeslovine koji djeluju na zgrušavanje krvi.


Upotreba u liječenju

Ljekoviti orlovac može biti koristan kao dodatak liječenju dijabetesa tipa 2 jer je bogat kromom koji pomaže organizmu u boljem upijanju glukoze. Pokusi na životinjama su pokazali da galegin iz orlovca može smanjiti razinu šećera u krvi. No, iako je ta biljka učinkovita, važno je da oboljeli od šećerne bolesti uzimaju i sve propisane lijekove. Uz već spomenuto, istraživanja su zabilježila i svojstvo galegina da smanjuje tek, što ukazuje na mogućnosti njegove upotrebe u kontroliranju tjelesne težine.

Ljekoviti se orlovac preporučuje i kod probavnih smetnji jer je poznato da pomaže kod kroničnog zatvora. On je i dijurtik koji pomaže u sprječavanju naticanja kao posljedice zadržavanja tekućine u tijelu, a može i pojačati znojenje. Galegin je zaslužan i za antibakterijska svojstva orlovca, što su dokazali indijski znanstvenici 2001. godine. To svojstvo, zajedno s već poznatim protuupalnim učincima flavonoida, može objasniti zašto se obični orlovac ponekad upotrebljava i u liječenju groznice.


Uzgoj

Ljekoviti orlovac može se uzgojiti iz sjemena posijanog u jesen. Najviše mu odgovara duboko, vlažno i dobro drenirano tlo, a treba mu odabrati sunčano ili blago sjenovito mjesto.


Priprema i doziranje


Pripravci koji sadržavaju ljekoviti orlovac smiju se upotrebljavati jedino u suglasnosti s liječnikom. Budući da su veće količine potencijalno otrovne, iznimno je važno obratiti pozornost na točnu količinu koju je propisao liječnik.


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne uzimajte pripravke ljekovitog orlovca za vrijeme trudnoće i dojenja
- Ljekoviti orlovac može nepovoljno djelovati kad se uzima zajedno s drugim lijekovima
- Ne prekoračiti propisanu dozu jer može doći do opasnog smanjenja šećera u krvi