Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

OMAN (Inula helenium Asteraceae)


Drugi nazivi: bijeli oman, veliki oman, lepuh, tuščak, veliki korijen

Oman je već tisućama godina poznat kao ljekovrta biljka. Ta otporna trajnica može narasti do visine od tri metra. Snažna razgranata stabljika nosi dugačke ovalne listove. Od lipnja do kolovoza pojavljuju se krupni zlatnožuti cvjetovi, koje često viđamo na vlažnim livadama i uz rubove šuma. Grubi debeli korijen ima mnogobrojne pupove i gustu, široko rasprostranjenu mrežu snažnih korijenskih izdanaka.


Dijelovi za upotrebu


Korijen

- Korijenje se vadi u rujnu i listopadu, zatim reže i suši na temperaturi od najmanje četrdeset stupnjeva
- Uvarci, tinkture i ekstrakti se pripremaju od sušenog korijenja, od kojeg se dobiva i melem za liječenje infekcija kože


Sastojci

Korijen omana je uglavnom sastavljen od inulina kojeg ima 44%. Tu su još i sluzi, te eterično ulje u malim količinama. U ulju su nađeni antolakton, koji ponekad nadražuje sluznicu, i helenin.


Upotreba u liječenju

Preparati od pravog omana propisuju se za liječenje širokog spektra tegoba s disanjem. Sluz djeluje kao sredstvo za iskašljavanje, smiruje kašalj uzrokovan infekcijom i upalom, a omanov ekstrakt je poznat po tome što uspješno usporava razvoj bakterija koje uzrokuju tuberkulozu. Istraživanja su pokazala da je alantolakton najzaslužniji za takvo antibakterijsko djelovanje. Kad se pomiješa s ekstraktima drugih biljaka, oman je vrlo učinkovit i u liječenju bronhitisa i astme.

Helenin ima protugljivično djelovanje, a posebno je učinkovit protiv gljivica tipa Microsporum i Trichophyton. Zato se korijen omana rabi i za liječenje nekih gljivičnih infekcija kože. Poznato je da oman djeluje kao dijuretik pomažući uklanjanju otrova, te potiče izlučivanje žuči u žučnom mjehuru, što olakšava probavne smetnje.


Uzgoj

Oman se jednostavno može uzgojiti iz reznica korijena. Reznice umetnite u vlažnu ilovastu zemlju koja sadržava dosta listovače. Po mogućnosti oman smjestite na sunčano mjesto.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje kašlja i upala dišnih organa
- Uvarak: Stavite deset do petnaest grama sušenog korijenja u jednu litru kipuće vode, ostavite da vrije deset minuta, procijedite, uzimajte po jednu žlicu svaka dva sata


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje gljivičnih infekcija kože
- Melem (50% omana): Nanosite melem više puta tijekom dana


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne uzimajte pripravke omana za vrijeme trudnoće i dojenja
- Velike doze pravog omana mogu uzrokovati povraćanje, proljev i bolove u crijevima
- Ponekad pravi oman uzrokuje alergijske reakcije kad se upotrebljava kao melem za liječenje infekcija kože