Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

NEVEN LJEKOVITI (Calendula officinalis Asteraceae/Compositae)


Drugi nazivi: pravi neven, ognjac, zimorod, žutelj

Podrijetlom iz mediteranskog područja, neven se već stoljećima uzgaja diljem Europe zbog svojih ukrasnih, kulinarskih i ljekovitih svojstava. Stari Rimljani su ga stavljali u juhu za koju su vjerovali da podiže raspoloženje. Bridasta kruta stabljika nosi nježne zelene listove, a jarki narančastožuti cvjetovi krase biljku od lipnja pa do pojave prvih zimskih mrazeva.


Dijelovi za upotrebu


Cvjetovi

- Cvjetovi se beru od lipnja pa nadalje i to čim se otvore, zatim se suše na tamnom zračnom mjestu
- Osušeni se cvjetovi upotrebljavaju u mastima, vodicama za grgljanje i oblozima
- Ponekad se ljekoviti neven koristi i za unutarnju upotrebu kao oparak ili tinktura


Sastojci

Cvjetovi ljekovitog nevena sadržavaju flavonoide, karotenoidne pigmente koji im daju narančastu boju, te eterično ulje koje je bogato triterpenoidima. Smatra se da triterpenoidi daju toj biljci protuupalna svojstva.


Upotreba u liječenju

U vanjskoj upotrebi neven je odavno poznat kao učinkovit za liječenje kožnih tegoba, kao što su porezotine, svrbež, raspucala koža, opekline od sunca i ugrizi kukaca, pa se upotrebljava u mnogim kozmetičkim preparatima, a preporučuje se i u liječenju infekcija usta. Više istraživanja vezanih uz ljekovita svojstva cvjetova nevena ukazalo je ne samo na njihova protuupalna i antibakterijska svojstva nego i na njihovu djelotvornost u suzbijanju infekcija uzrokovanih virusima i parazitima.

Istraživanje provedeno u Italiji 1994. godine otkrilo je da triterpenoidi te biljke omogućuju protuupalno djelovanje, a pokusi su pokazali da ti spojevi mogu pomoći pri oticanju koje je uzrokovano zadržavanjem tekućine. Ljekoviti neven poznat je i po zaustavljanju krvarenja i smirivanja grčeva u mišićima.


Uzgoj

Neven se jednostavno može uzgojiti iz sjemena. Posijte sjeme u proljeće, u dobro dreniranu neutralnu ili lužnatu zemlju, po mogućnosti na sunčano ili blago sjenovito mjesto.


Priprema i doziranje


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje raspucale kože, porezotina, ugriza kukaca i opeklina od sunca
- Oparak: Stavite pet osušenih cvjetova u jednu litru kipuće vode, ostavite da odstoji pet minuta, procijedite, nanosite na oboljela mjesta kao oblog tri do četiri puta dnevno

Za liječenje infekcija u ustima
- Vodica za grgljanje: Pripremite oparak i pričekajte da bude mlak, pa grgljajte dva do tri puta dnevno


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne uzimajte pripravke nevena za vrijeme trudnoće i dojenja
- Pripravke od ljekovitog nevena u unutarnjoj upotrebi treba uzimati isključivo uz kontrolu liječnika