Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

MIRTA OBIČNA (Myrtus communis Myrtaceae)


Drugi nazivi: obična mrča, merslin

Podrijetlom iz šikara mediteranskog područja, mirta je vazdazeleni grm s uspravnim dlakavim stabljikama i blještavim, ušiljenim, ovalnim listovima. Bijeli cvjetovi ugodna statkastog mirisa rađaju ljubičastoplave plodove, bobice veličine graška.


Dijelovi za upotrebu


Listovi i bobice

- Listovi se beru u proljeće, zatim suše na sjenovitom mjestu tako da ostanu zeleni
- Upotrebljavaju se za pripremu oparaka i prašaka, te za dobivanje eteričnog ulja
- Bobice se beru u jesen, a svježe se ponekad žvaču


Sastojci

Listovi mirte sadržavaju malu količinu eteričnog ulja. Bobice imaju više ulja, a sadržavaju još i trjeslovine, te više anorganskih kiselina.


Upotreba u liječenju

Nedavna su istraživanja potvdila antiseptičko djelovanje mirte što je čini tradicionalno vrijednom u liječenju problema dišnog sustava i crijevnog trakta. Ponekad se upotrebljava u liječenju infekcija mokraćnog sustava i spolnih organa.

Zahvaljujući svojim ublažavajućim i ljekovitim svojstvima, mirta se preporučuje u liječenju infekcija kože kao što su čirevi i prištevi, a eterično ulje vrlo učinkvito ubija uši. Bobice se žvaču za poboljšanje teka jer se vjeruje da one potiču rad probavnog trakta. Obična mirta ima i upotrebu u liječenju šećerne bolesti jer su pokusi pokazali da može smanjiti visoku razinu šećera u krvi.


Uzgoj

Mirta se uzgaja iz sjemena u jesen ili pomoću mladih biljaka iz rasadnika ili drvenastih reznica uzetih u ljeto kojima najbolje odgovara zaklonjeno mjesto. Zemlja treba biti neutralna ili lužnata, te dobro drenirana.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje poremećaja u disanju
- Oparak): Stavite deset grama sušenih listova u jednu litru kipuće vode, pokrijte i ostavite da odstoji deset minuta, procijedite, pijte dvije šalice na dan


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje čireva i prišteva
- Oblog: Namočite čistu tkaninu u oparak i stavite je na oboljela mjesta dva do tri puta na dan. Drugi je način da upotrijebite tkaninu namočenu u razrijeđeno eterično ulje obične mirte


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Za vrijeme trudnoće i dojenja ne uzimajte pripravke obične mirte
- Prije unutarnje upotrebe preparata od obične mirte treba se savjetovati s liječnikom jer neki sastojci eteričnog ulja mogu nadražiti probavni sustav