Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

KUMIN (Cuminum cyminum Apiaceae)


Kumin je zeljasta jednogodišnja biljka podrijetlom iz Egipta i Azije koja naraste do trideset centimetara visine. Biljka ima dugačke i razgranate stabljike na kojima se nalaze uski, izbrazdani, oko pet centimetara dugi plodovi u kojima je sjeme.


Dijelovi za upotrebu


Sjeme

- Kod biljaka uzgajanih u Indiji i na Bliskom istoku komuške se pojavljuju tijekom ljeta i beru se ručno
- Cijelo ili mljeveno sjeme upotrebljava se za pripravljanje oparaka, a njegovo eterično ulje je bezbojno ili blijedožute boje s kakakterističnim mošusnim mirisom i gorkim okusom snažne arome
- Osim upotrebe u liječenju, kumin je sastavni dio mnogih začinskih mješavina


Sastojci

Eterično ulje predstavlja dva do pet posto sadržaja sjemena i sadržava oko 40 posto kuminaldehida. Osim toga, kumin sadržava i flavonoide koji su blagotvorni u liječenju manjih poremećaja krvotoka, a ima i protuupalna svojstva.


Upotreba u liječenju

Kod unutarnje upotrebe kumin se smatra vrlo učinkovitim u liječenju probavnih smetnji, oteklina i trbušnih infekcija. Može pomoći u slučajevima nadimanja i za smirenje crijevnog trakta. Istraživanja provedena 1999. godine u Indiji dokazala su vrijednost kumina kao konzervansa hrane, dezinfekcijskog sredstva, sredstva protiv stezanja i protiv različitih tipova bakterija.

Kumin se može nabaviti i u obliku eteričnog ulja za vanjsku upotrebu, a također je i sastojak različitih medicinskih proizvoda koji se upotrebljavaju za masiranje bolnih zglobova. Danski su znanstvenici 1989. godine otkrili da ekstrakt kumina smanjuje sljepljivanje krvnih pločica i stvaranje uzročnika upale. Ova su otkrića dala naslutiti da bi kumin mogao biti učinkovit u liječenju tromboze i upala. Kumin se ponekad propisuje za povećane dojke u vrijeme dojenja. Može poticati menstruaciju i proizvodnju majčina mlijeka, a smatra se i afrodizijakom.


Uzgoj

U proljeće posijte sjeme u dobro dreniranu zemlju na sunčanom mjestu. Sjeme skupljajte na kraju ljeta.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje probavnih smetnji, napuhavanja i infekcija u crijevnom traktu
- Oparak: Stavite jednu čajnu žličicu sjemena u 250 ml kipuće vode i ostavite da odstoji dvije do tri minute. Drugi je način da uzmete jedan do dva grama mljevenog sjemenja i pustite da odstoji deset do petnaest minuta u šalici vrele vode, procijedite i pijte pola šalice prije obroka


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje bolnih zglobova
- Gelovi, masti: Nježno utrljavajte jednom do dva puta na dan na propisani način


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Kumin može smanjiti razinu šećera u krvi, pa zato dijabetičari trebaju pažljivo kontrolirati glukozu u krvi
- Eterično ulje kumina je samo za vanjsku upotrebu, a treba ga izbjegavati za vrijeme trudnoće
- Velike količine eteričnog ulja izazivaju živčanu napetost