Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

HREN (Armoracia rusticana Brassicaceae)


Drugi nazivi: obični hren, seljački hren

Iako je bolje poznat kao pikantan začin, hren se u Europi stoljećima upotrebljavao i kao ljekovito sredstvo. Biljka ima velike listove i debeli korijen koji ima smeđu kožu i bijeli unutarnji dio. Korijen je bogat vitaminom C, pa su ga mornari običavali nositi na duga putovanja kao preventivno sredstvo protiv skorbuta.


Dijelovi za upotrebu


Korijenje

- Korijen sličan krupnom pastrnjaku prikuplja se u jesen
- Može se upotrijebiti u tinkturama, no to se čini rijetko. Najbolje ga je uzimati svježeg, a može se mjesecima dobro držati u hladnjaku
- Hren se također upotrebljava u nekim farmaceutskim proizvodima


Sastojci

Hren sadržava eterično ulje koje je bogato mirisnim sumpornim spojevima poznatim pod imenom glukozilinati. Ti su spojevi pronađeni jedino u biljkama koje pripadaju porodici krstašica. Oni mogu nadražiti kožu, te prouzročiti plikove i opekline. Hren sadržava dvostruko više vitamina C od limuna, a u njemu se nalaze i vitamini skupine B, te minerali, osobito kalij, kalcij, željezo i fosfor.


Upotreba u liječenju

Hren potiče tek i izlučivanje probavnih sokova što omogućuje lakšu probavu životinjskih i biljnih masnoća. To ga svojstvo čini poželjnim prilogom uz masnu ribu ili meso bogato mašću. Tradicionalno, liječnici travama propisuju hren zbog njegovog snažnog dijuretičkog djelovanja za liječenje bubrežnih kamenaca i kod zadržavanja mokraće. Obični hren se još uvijek upotrebljava za liječenje mokraćnih infekcija i pojave zadržavanja tekućina.

Činjenica da hren povećava znojenje čini ga upotrebljivim u slučajevima blaže groznice. Visok postotak vitamina C, antibakterijsko djelovanje i svojstvo poticanja iskašljavanja čine tu biljku korisnim lijekom za kašalj i bronhitis. Hren privremeno zagrijava kožu, pa se može upotrebljavati i za liječenje bolnih stanja kao što su to artritis i giht.


Uzgoj

Jednostavno ga je uzgojiti iz reznica korijena u dobro dreniranoj i bogatoj zemlji na sunčanom ili polusjenovitom mjestu, međutim, budite oprezni, jer kad se jednom udomaći teško ga je kontrolirati.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Hren treba upotrebljavati za ljekovite svrhe samo uz konzultaciju s liječnikom travama


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje reumatskih bolova i artritisa
- Namaz: Stavite svježe nariban korijen hrena na komad platna, postavite na bolno mjesto tako da je platno u dodiru s kožom, te držite sve dok ne osjetite žarenje


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Nemojte upotrebljavati čisti neprerađeni sok ili ekstrakt hrena jer može jako nadražiti probavni trakt
- Ne preporučuje se osobama koje imaju čir na želucu ili koje pate od poremećaja rada štitnjače
- U vanjskoj upotrebi eterično ulje može izazvati nadražaje kože i opekline
- Ne dajte hren djeci
- Držite hren što dalje od očiju