Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

HMELJ (Humulus lupulus Cannabaceae)


Ova penjačica raste do nadmorske visine od tisuću petsto metara diljem šumovitih predjela Europe. Čvrsta savitljiva stabljika nosi srcolike, duboko urezane, listove. Cvjetovi različitih spolova rastu na odvojenim biljkama. Ženski cvjetovi rađaju plodove nalik na češer, koji se od davnih vremena upotrebljavaju, ne samo u liječenju nego i u proizvodnji piva.


Dijelovi za upotrebu


Ženski cvjetovi (plodovi)

- Ženski cvjetovi se beru u jesen kad poprime žućkastozelenu boju
- Nakon sušenja plodovi imaju jak miris i gorak okus. Uglavnom se upotrebljavaju za proizvodnju piva, ali i za pripravljanje oparaka, prašaka i ekstrakta za medicinske svrhe


Sastojci

Aromatični okus toj biljci daje eterično ulje koje se sastoji od monoterpenskih i seskviterpenskih hidrokarbonata, te oksigenskih spojeva. Spojevi koji uzrokuju gorak okus su humulon i lupulon, a biljka još sadržava i estrogenske sastojke.


Upotreba u liječenju

Mnogobrojni su pokusi potvrdili da obični hmelj posjeduje umirujuća svojstva i sposobnost uspavljivanja. To se osobito odnosi na eterično ulje i njegove oksigenske spojeve. Klinički pokusi provedeni u Njemačkoj pokazali su da su pripravci od hmelja i odoljena jednako učinkoviti u liječenju poremećaja spavanja kao i benzodiazepini. Ista se kombinacija pokazala učinkovitom u liječenju nervnih problema kod djece i odraslih osoba.

Za gorke spojeve se zna da pomažu probavnom sustavu u učinkovitijem radu, a istraživanja su također otkrila da humulon i lupulon mogu uništavati bakterije, te da djeluju protiv grčeva. Obični se hmelj, zajedno s nekoliko drugih biljaka koje također sadržavaju spojeve sa sličnim svojstvima kao ženski hormon estrogen, upravo proučava kako bi se otkrile mogućnosti liječenja problema koji su povezani s menstrualnim ciklusom i menopauzom.


Uzgoj

Reznice uzete u jesen mogu se presaditi na otvoreno u proljeće i to u bogatu, dobro dreniranu zemlju na sunčano ili blago zasjenjeno mjesto. Drugi je način da kupite već uzgojene mlade biljke.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje nesanice
- Oparak: Stavite deset grama plodova hmelja u jednu litru kipuće vode, ostavite da odstoji deset minuta, pijte jednu šalicu neposredno prije spavanja
- Tinktura, tekući ekstrakt: Uzimajte 20 kapi s vodom tri puta na dan


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje nervnih problema
- Oparak: Pripremite oparak kako je gore opisano i ulijte jednu litru u kadu s toplom vodom, provedite u kadi dvadeset minuta


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Dva gorka sastojka nađena u hmelju, humulon i lupulon, mogu imati otrovno popratno djelovanje
- Preparati hmelja se ne preporučuju osobama koje su sklone depresivnim stanjima
- Hmelj može uzrokovati stezanje maternice, pa se zbog toga ne smije uzimati za vrijeme trudnoće
- Žene za vrijeme dojenja smiju uzimati samo vrlo male količine bilo kojeg preparata hmelja
- Neke su osobe alergične na pripravke koji sadržavaju hmelj