Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

CENTELA (Centella asiatica Apiaceae)


Centela je tropska trajnica koja uglavnom raste na Madagaskaru, u Kini i Indoneziji, na vlažnim mjestima uz jezera, ribnjake ili u rižinim poljima. Centela je niska zeljasta biljka prepoznatljiva po skupinama naboranih lepezastih listova. Tijekom ljeta ima bijele cvjetove koji se nalaze ispod listova.


Dijelovi za upotrebu


Cijela biljka, listovi

- Cijela biljka ili listovi skupljaju se u bilo koje doba godine, te se upotrebljavaju svježi ili sušeni u oparcima, uvarcima i praškovima
- Ekstrakt biljke se upotrebljava za teblete, kapsule i pripravke za vanjsku primjenu


Sastojci

Aktivni sastojci ove biljke su triterpenski saponini, osobito aziatikozid i brahmozid, koji imaju sposobnost iscjeljivanja rana. Biljka sadržava i flavonoide koji pomažu u jačanju vena, te eterično ulje u tragovima.


Upotreba u liječenju

Oralnim uzimanjem centela ima blagotvoran učinak na tegobe vezane s venama i limfom. Cijela je biljka korisna za jačanje vena i liječenje simptoma oslabljelih vena, npr. krvarenja kapilara, proširenja vena i hemoroida. Izvješće objavljeno 2001. godine dokumentira učinkovitost centele u liječenju kroničnih bolesti vena. Centela se upotrebljava i kao sredstvo za jačanje nervnog i imunološkog sustava.

U vanjskoj upotrebi centela može pomoći pri liječenju bolesti kože, osobito površinskih rana i manjih opeklina. Istraživanja su pokazala da triterpenoidi iz ove biljke mogu poticati stvaranje vezivnog tkiva u koži, što je zasigurno uzrok učinkovitosti centele u liječenju rana. Također je dokazano da vanjska upotreba centele smanjuje mogućnost pojave strija kod trudnica. Za tu se biljku još vjeruje da ima protuupalna svojstva, pa je bila upotrebljavana za smanjivanje reumatskih bolova, te u liječenju ekcema.


Uzgoj

Centela se može uzgajati iz sjemena. Posijte je u proljeće u vlažnu zemlju na sunčano ili blago sjenovito mjesto. Budući da ta biljka treba temperature iznad deset stupnjeva, u nekim zemljama se uzgaja u zatvorenom prostoru.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje cirkulacije, problema s venama i kožom, imunološkog i nervnog sustava
- Kapsule (300 mg suhih listova): Uzimajte dvije kapsule s hranom dva puta dnevno


Za vanjsku upotrebu

Za liječenje ozljeda kože
- Mast: Temeljito je utrljajte jednom do dva puta na dan sukladno uputama nakon što ste dezinficirali ozlijeđeno mjesto


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Unutarnja upotreba centele zabranjena je za vrijeme trudnoće i dojenja
- Osim što je prijavljeno nekoliko slučajeva alergijskih reakcija na upotrebu centele, uzimanje ove biljke u propisanim količinama nije do sada uzrokovalo nikakve veće štetne popratne pojave