Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

BOROVNICA (Vaccinium myrtillus Ericaceae)


Drugi nazivi: obična borovnica, crna borovnica, tresavska borovnica, borovnjača, crna jagoda, divlja mrča

Obična borovnica raste diljem Europe, a najviše voli mokro kiselo tlo u šumama i gušticima. To je grm niskog rasta koji ima ovalne, na rubu pilaste listove. Bijeli ili ružičasti cvjetovi rađaju ljubičastocrne jestive bobice. Svaka je bobica veličine graška, a kad sazrije dobiva na svom vrhu lako uočljivu udubinu.


Dijelovi za upotrebu


Listovi i bobice

- Listovi se beru s grana tijekom ljeta, a zatim se suše
- Bobice se beru kad sazriju i obično se upotrebljavaju svježe
- Listovi i bobice se upotrebljavaju u oparcima, kao prašak i kao suhi ili tekući ekstrakt


Sastojci

Bobice sadržavaju antocijanine koji jačaju i štite kapilare, te vitamin C. Nazočni su i polifenoli (katehin) i trjeslovine. Listovi sadržavaju fenolne kiseline, te trjeslovine i iridoide.


Upotreba u liječenju

Borovnica se često propisuje u slučajevima poremećaja kod vena i limfe, te za jačanje kapilara. Istraživanja su pokazala da blagotvorni učinak na male krvne žile uzrokuju antocijani koji se nalaze u bobicama, a jačaju kapilare tako da smanjuju njihovu propusnost. Antocijani su antioksidanti, pa zajedno s vitaminom C štite od oštećenja koja izazivaju slobodni radikali, koji se nalaze u zraku i hrani.

Borovnica se pokazala korisnom i u liječenju problema s vidom. Ona može poboljšati sposobnost oka da se prilagodi na tamu. Antocijani iz borovnice zajedno s vitaminom E poboljšavaju stanje očne mrene kod strarijih osoba. Borovnica se upotrebljavala i za liječenje proljeva i upala probavnog trakta, pa i drugih upalnih procesa. Zabilježeno je da su se listovi upotrebljavali u liječenju šećerne bolesti.


Uzgoj

Biljka se najčešće bere u njenim prirodnim staništima, pa se stoga rijetko uzgaja. Dobro raste u vlažnom kiselom tlu na suncu ili u laganoj sjeni.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje poremećaja kod vena i problema s vidom
- Tablete(60 mg ekstrakta borovnice): Uzimajte s vodom jednu do tri tablete dnevno
- Tekući ekstrakt: Uzimajte 50 kapi u čaši vode prije obroka


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne upotrebljavajte borovnicu dok uzimate lijekove protiv zgrušavanja krvi
- Ne upotrebljavajte borovnicu za vrijeme trudnoće i dojenja