Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

BORAŽINA (Borago officinalis Boraginaceae)


Drugi nazivi: ljekoviti oštrolisac, borač, poreč

Zeljasta jednogodišnja biljka bujnog rasta predstavlja noćnu moru većini vrtlara. Obično raste u negostoljubivom tlu ili uz prometnice i puteve, a voli se pojavljivati i u cvjetnjacima. Cijela je biljka prekrivena oštrim dlakama, a naraste do visine od 60 centimetara. Ljeti se pojavljuju blistavi plavi cvjetovi koji donose sitne plodove nalik na lješnjak. Svaki plod sadržava po jednu sjemenku.


Dijelovi za upotrebu


Cvjetovi, listovi i sjemenke

- Cvjetovi sadržavaju dijuretički sastojak
- Sjemenke se beru i drobe radi dobivanja ulja
- Svježi listovi po okusu sliče svježem krastavcu, a mogu se upotrebljavati za aromatiziranje ljetnih punčeva


Sastojci

Listovi i cvjetovi bogati su dijuretičkim mineralima, međutim, u listovima i cvjetovima pronađeni su pirolizidinski alkaloidi, tvari za koje se smatra da oštećuju jetru i izazivaju oboljenja od raka. Europska komisija upravo razmatra zabranu prodaje svih vrsta boražine koje sadržavaju te alkaloide. Biljka sadržava i sluzi koje pomažu za ublažavanje, smirivanje i smanjenje boli kod upale sluznice. Ulje izvađeno iz sjemenaka bogato je nezasićenim masnim kiselinama.


Upotreba u liječenju

Prema tradiciji cvjetovi boražine su se upotrebljavali zbog svojih svojstava za poticanje znojenja, te ublažavajućih i dijuretičkih učinaka. Boražina smanjuje učinak stresa na kardiovaskularni sustav, ublažava upalu grla i potiče iskašljavanje. Vjeruje se da polunezasićene masne kiseline pronađene u ulju sjemenaka boražine blagotvorno djeluju na neke bolesti kože, npr. gubitak gipkosti i sušenje koje nastaje kao posljedica starenja, a također bi ulje sjemenaka moglo imati i protuupalna svojstva.

Ulje sjemenaka boražine sadržava g-linolensku kiselinu, nezasićenu masnu kiselinu za koju se pokazalo u istraživanjima američkih znanstvenika da je korisna u liječenju reumatskog artritisa. Ulje bi moglo biti djelotvorno i u borbi protiv bolesti pluća što su pokazala istraživanja istih znanstvenika. Vršeći pokuse na štakorima pokazali su da ulje boražine u kombinaciji s ribljim uljem pomaže u sprječavanju upala izazvanih akutnim ozljedama pluća.


Uzgoj

Ta otporna biljka zasijana u proljeće najbolje raste na sunčanim mjestima. Kasnije se na istim mjestima nastavlja sama razmnožavati sjemenom. Za potrebe liječenja treba je upotrebljavati isključivo kako propisuju stručne osobe.


Priprema i doziranje


Pripravci od boražine smiju se upotrebljavati jedino uz suglasnost kvalificiranog travara


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Ne upotrebljavajte boražinu kao oparak
- Ne uzimajte boražinu za vrijeme trudnoće ili dojenja
- Osobe koje boluju od epileptičke shizofrenije ili koje uzimaju fenotiazinska sredstva za smirivanje ne smiju upotrebljavati boražinu
- Pri dodiru dlakavi listovi i stabljike mogu izazvati dermatitis
- Ne upotrebljavajte boražinu bez savjetovanja s liječnikom ili travarom jer ona sadržava potencijalno štetne pirolizidinske alkaloide