Prirodni lijekovi - Liječenje ljekovitim biljem

ANIŠ (Pimpinella anisum Apiaceae)


Drugi nazivi: anis, anason, slatki komorač, onliz, slatki janiž

Ta niska biljka snažne arome podrijetlom je s Bliskog istoka, a uzgajali su je još stari Egipćani. Ima nježne cvjetove u kombinaciji bijele i žute boje na uspravnim stabljikama. Cvjetovi donose mirisne sivkaste plodove, poznate kao sjemenke, koji imaju uzbudljiv slatkast okus.


Dijelovi za upotrebu


Sjemenke

- Sjemenke se prikupljaju u jesen nakon cvatnje
- Suše se, a zatim ih treba spremiti na suho i tamno mjesto
- Iz njih se dobiva eterično ulje koje se upotrebljava za pravljenje pilula protiv kašlja, te mnogobrojnih drugih farmaceutskih pripravaka, biljnih lijekova, hrane i pića


Sastojci

Sjemenke sadržavaju između jedan i šest posto eteričnog ulja. Do 90% ulja čini anetol koji daje anišu njegovu karakterističnu aromu. Ostali sastojci su kumarini i to bergapten, flavonoidi i steroli.


Upotreba u liječenju

Aniš se već dugo upotrebljava u lijekovima za olakšavanje probave, grčevitog plača kod djece, napuhnutosti, podrigivanja i plinova u trbuhu. Njegovoj učinkovitosti najviše pridonosi sposobnost antispazmatskog djelovanja za koje se vjeruje da može olakšati i menstrualne bolove. Aniš povećava izlučivanje sokova u crijevima, pa time potiče rad probavnog sustava. Aniš pospješuje iskašljavanje, pa je vrlo pogodan za liječenje bronhitisa. To svojstvo aniša i njegovog sastojka anetola dokazano je na životinjama i opisano u studiji pod naslovom "Monographs on the Medicinal Uses of Plant Drugs".

Spomenuta studija ukazuje i na antibakterijska, antigljivična i insekticidna svojstva anišova eteričnog ulja. U vanjskoj upotrebi nerazrijeđeno se ulje upotrebljava protiv ušiju, a kao mast za liječenje svraba. Sjemenke aniša već se dugo upotrebljavaju u tranicionalnoj medicini za olakšavanje porođaja, poticanje stvaranja majčina mlijeka, te za reguliranje menstruacije. Aniš prati glas da povećava seksualnu strast (libido) kod oba spola.


Uzgoj

Posijte sjeme u vrijeme kad biljka cvjeta, znači u kasno proljeće. Aniš je otporna biljka koja voli bogatu i dobro dreniranu pjeskovitu zemlju. Odaberite sunčano ili blago zasjenjeno mjesto.


Priprema i doziranje


Za unutarnju upotrebu

Za liječenje probavnih tegoba i kašlja
- Oparak: Stavite 0,5 do 1 grama sjemenja u šalicu kipuće vode i pijte dva do tri puta dnevno nakon jela
- Prašak: Uzimajte 3 grama na dan u hrani
- Tinktura (1:4 u 45% alkohola): Uzmite 5 do 10 kapi u malo hladne vode tri puta dnevno iza obroka


Upozorenja

- Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom
- Do sada nisu uočeni bilo kakvi štetni učinci
- Kad uzimate aniš nemojte uzimati nikakve dodatke za povećanje željeza u tijelu
- Ne uzimajte aniš za vrijeme trudnoće ili dojenja
- Velike doze eteričnog ulja mogu uzrokovati mučninu i povraćanje
- Izbjegavajte kreme ako imate upaljenu kožu
- Ne upotrebljavajte aniš ako uzimate bilo koji tip hormonskih preparata
- Dok uzimate aniš izbjegavajte sunčanje jer on može uzrokovati preosjetljivost na sunčevu svjetlost kod osoba s osjetljivom kožom